Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ψήφισμα στην Ε.Ε. για τις πυρκαγιές


Ψήφισμα με θέμα τις πυρκαγιές που το φετινό καλοκαίρι έπληξαν πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ τους και την Ελλάδα, προωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Αναξιόπιστες» οι κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία


Τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των κλινικών μελετών και κατ΄ επέκταση την υγεία των ασθενών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν τη Δευτέρα έντεκα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Κάτω από τα όρια της φτώχειας 2,2 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ


Περίπου 2,2 εκατ. πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, που παρουσιάζεται την Τρίτη.

Η αλήθεια είναι...

Προεκλογικά spot Εθνικών Εκλογών 2009 για το ΠΑΣΟΚ.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Από τους κατηγορούμενους παραγγέλνει εμβόλια η Ελλάδα!


Στις 24 Ιουνίου 2009, είχε ανακοινωθει το κατηγορητήριο, αλλά και οι κατηγορούμενοι των αγωγών που ασκήθηκαν σε διάφορες χώρες όσων αφορά το ζήτημα των μαζικών εμβολιασμών για την -δήθεν- πρόληψη της πανδημίας "γρίπης των χοίρων". Ανάμεσα σε άλλους κατηγορουμένους, φιγουράρουν τα ονόματα των διευθυντών φαρμακευτικών κολοσσών όπως:

Πειθαρχική δίωξη κατά Ζαγοριανού


Ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας κατά την ανάκριση
στην υπόθεση Siemens

Σε πλήρη αντιστροφή των ρόλων οδήγησε η πειθαρχική δίωξη κατά του ανακριτή στην υπόθεση της Siemens κ. Νικ. Ζαγοριανού, ο οποίος από ελεγκτής έως πρότινος ευρίσκεται πλέον στη θέση του ελεγχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που διενήργησε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Παπανικολάου, με αντικείμενο κρίσιμες και ευαίσθητες πτυχές της ανάκρισης για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία, ολοκληρώθηκε με την άσκηση διώξεων σε βάρος του ανακριτή.


Βανδαλισμοί σε ελληνικό νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης


Εκτεταμένες καταστροφές σε τάφους στο ελληνικό νεκροταφείο του Βαλουκλή της Κωνσταντινούπολης προκάλεσαν βάνδαλοι στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα, το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε από του φύλακες της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το νεκροταφείο, ότι άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 89 τάφους.


Τραγικός θάνατος στο Πακιστάν για λίγο δωρεάν αλεύρι


Τουλάχιστον 20 γυναίκες και παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο στο Καράτσι του νότιου Πακιστάν όταν ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν δωρεάν αλεύρι που διανεμόταν δωρεάν από φιλανθρωπική οργάνωση σε ένα τζαμί για το Ραμαζάνι.

"Έφυγε" ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του αιώνα, Willy Ronis!


Έφυγε σε ηλικία 99 ετών ο Γάλλος φωτογράφος, Willy Ronis. Σε μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από 70 χρόνια, ο Ronis αιχμαλώτισε με το φακό του την καθημερινή ζωή της μεταπολεμικής Γαλλίας, τους απλούς ανθρώπους με τις ασχολίες τους, τον έρωτα και κυρίως, τα κοινωνικά κινήματα και τους πολιτικούς αγώνες.

Ένα χωριό αντιστέκεται επενδύοντας στην «Ανεμογεννήτρια των Παιδιών»


Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στο Βέλγιο «αντιστέκονται» στην ενεργειακή εξάρτηση από το κοντινό τους πυρηνικό εργοστάσιο και έμπρακτα αποδεικνύουν ότι το μέλλον ανήκει στα παιδιά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι κάτοικοι του Μενίλ Εγκλίζ του Βελγίου αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια από το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται στη περιοχή και επιλέγουν την αιολική ενέργεια που τους παρέχει η ανεμογεννήτρια του χωριού.

Επιδημία αυτοκτονιών στον γαλλικό ΟΤΕ


Η αυτοκτονία μίας 32χρονης υπαλλήλου του γαλλικού ΟΤΕ υπήρξε το έναυσμα για να κινητοποιηθούν δυναμικά τα συνδικάτα της εταιρίας, που από καιρό καταγγέλλουν ότι από το Φεβρουάριο του 2008 έχουν σημειωθεί 22 αυτοκτονίες υπαλλήλων μέσα σε απασχολούμενο δυναμικό 100.000 ατόμων.

«Μη δίνεις σημασία τι λέμε, το Τείχος δεν πρέπει να πέσει»


Σε μια ανεπίσημη συνομιλία το 1989, η οποία έχει καταγραφεί σε άκρως απόρρητα έγγραφα του Κρεμλίνου, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ζητήσει από τον τότε σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να αγνοήσει την επίσημη θέση της Βρετανίας και να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας.

«Κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να μη μείνουν άνεργοι»


Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να μη χάσουν τη δουλειά τους, όπως υπερωρίες, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, χωρίς μάλιστα να ζητούν επιπλέον αμοιβή για αυτό, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Γερμανία: Επεισόδια με 60 τραυματίες και 130 συλλήψεις



Στα «άκρα» βρίσκεται η κατάσταση στην Γερμανία καθώς χθες το βράδυ στο Αμβούργο εκατοντάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους ύστερα από ένα υπαίθριο φεστιβάλ αριστερών οργανώσεων και προκάλεσαν διάφορες καταστροφές.

Δύο αλλοδαποί εργάτες νεκροί στην Κηφισιά


Οι άτυχοι εργάτες, ηλικίας 30 ετών περίπου, ήταν μέλη συνεργείου τεχνικής εταιρείας, που εκτελούσε έργα για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

Αγγλία - Ελλάδα με ποδήλατο


«Ένας συνάδελφος μού έδωσε την αφορμή, έφυγε με τρένο από το Λονδίνο για τη Βαρκελώνη. Σκέφτηκα κι έναν άλλο φίλο μου που έχει κάνει 7.000 χιλιόμετρα στην Ευρώπη στις δύο ρόδες, και είπα να επιστρέψω κι εγώ με τον δικό μου, αργό, τρόπο στην Ελλάδα. Έστειλα τα πράγματά μου και, αντί για το αεροπλάνο, ανέβηκα στο ποδήλατο. Μ΄ αυτό έρχομαι πίσω, ήδη είμαι σχεδόν στα μισά της διαδρομής!».

Μετά τις πυρκαγιές τούς έπνιξε η βροχή


Η νεροποντή ρήμαξε χωριά και υποδομές, αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Εύβοια - η ακτίνα των οποίων κάλυπτε εκατοντάδες χιλιόμετρα, από τη Στενή μέχρι την Κύμη και το Αλιβέρι - οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έστρεφαν το βλέμμα στον ουρανό και η ευχή όλων ήταν να μη βρέξει τόσο που να δημιουργήσει νέες καταστροφές. Ο φόβος τους επαληθεύτηκε χθες με τον πιο τραγικό τρόπο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για δήθεν λύση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις φωτιές και τις καθησυχαστικές κορόνες για την επάρκεια των υποτυπωδών αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν, αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας δέχθηκαν τόνους νερού.

Τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα, η δύναμη της βροχής, σε συνδυασμό με το σαθρό από τις πυρκαγιές έδαφος, δημιούργησαν φονικό συνδυασμό. Αποτέλεσμα της χθεσινής νεροποντής ήταν τεράστιες καταστροφές σε χωριά, δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές, καθώς και ένας νεκρός αστυνομικός, ηλικίας 40 χρόνων, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Οι σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την κεντρική και νότια Εύβοια από προχθές το βράδυ. Ο ποταμός Λήλαντας πλημμύρισε στο Βασιλικό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί παράκτια οικία και να τραυματιστεί ελαφρά μια γυναίκα. Πολλές περιοχές της Ερέτριας και της Αμάρυνθου είναι πλημμυρισμένες, ενώ αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους. Παράλληλα, αποκλείστηκε δρόμος έξω από τη Ν. Αρτάκη που οδηγεί στα χωριά Πούρνο και Μίστρο. Πολλοί ήταν οι οδηγοί, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν με τα οχήματά τους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Ερέτριας.

Πολλά προβλήματα από την ισχυρή βροχή αντιμετώπισε και η περιοχή της Κύμης, καθώς η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα. Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χτες το μεσημέρι οι επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, αλλά και του Λιμενικού, προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν 66χρονο άνδρα, ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από προχθές, όταν μετέβη στην περιοχή της Αργαλαστής για μπάνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στην παραλία Θεοτόκος, θέση Κατηγιώργης, σε μία βραχώδη και δύσβατη περιοχή. Μέχρι χτες το πρωί οι ομάδες διάσωσης δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν το σημείο.

Για τους κινδύνους - που εντάθηκαν μετά τις πυρκαγιές - και τις πολιτικές ευθύνες, είχε μιλήσει έγκαιρα το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια και μετά τις φωτιές του 2007, κλιμάκια του Κόμματος βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές διοργανώνοντας περιοδείες και λαϊκές συσκέψεις, σε πόλεις και χωριά, όπως το Αλιβέρι, το Τραχήλι και οι Παραμερίτες. Τόνισαν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ικανά να προστατέψουν περαιτέρω την περιοχή. Παράλληλα, το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις του στη Βουλή, είχε ζητήσει να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα αναδάσωσης που θα μείωναν ακόμα περισσότερο τους κινδύνους για τους Ευβοιώτες.

Σε πρόσφατη πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτέμβρη στην Κάρυστο, μία περιοχή που «χτυπήθηκε» από τις φετινές πυρκαγιές, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μαρίνος είχε τονίσει πως το ίδιο το λαϊκό κίνημα πρέπει να κινητοποιηθεί, ώστε να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να παρθούν άμεσα μέτρα, τεχνικά έργα για την προστασία των καμένων περιοχών από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες. Τα έργα αυτά, τονίστηκε, πρέπει να είναι σωστά και όχι με ελλείψεις, όπως στις καμένες περιοχές του 2007.

www2.rizospastis.gr

_______


Ένας 42χρονος έχασε τη ζωή του στην Εύβοια, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά σε γέφυρα της επαρχιακής οδού Χαλκίδας-Κύμης, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρήσει στη Χαλκίδα, την Ερέτρια, την Αμαρύνθο και το Βασιλικό.

Όπως τόνισε ο νομάρχης Θανάσης Μπουραντάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην κεντρική αρτηρία προς τη βόρειο Εύβοια, ανάμεσα στο Μαντούδι και στο Προκόπι.

Στην Ερέτρια, καταστράφηκε η γέφυρα του Σαρανταπόταμου, καθώς ο χείμαρρος έχει υπερχειλίσει. Από την υπερχείλιση του Σαρανταπόταμου έχουν πλημμυρίσει σπίτια στο χωριό Καλλιθέα και επιπλέον κινδυνεύουν σπίτια από στη συνοικία «Συνοικισμός» της Αμαρύνθου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και στην περιοχή της Αττικής. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το μεσημέρι στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Κλειστό λόγω των καιρικών φαινομένων και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

tanea.gr

«Έφυγε» σε ηλικία 82 ετών ένα ακόμα ιστορικό στέλεχος της κουβανικής επανάστασης



Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Χουάν Αλμέιδα Μπόσκε, το Νο3 της επανάστασης που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Υπηρέτησε σε κορυφαίες θέσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο και μέχρι τον θάνατό του ήταν ένας από τους αντιπροέδρους στο Κρατικό Συμβούλιο και μέλος του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την Κυριακή είναι μέρα εθνικού πένθους, ενώ η κηδεία του Αλμέιδα θα γίνει στη Σιέρα Μαέστρα.

Newsroom ΔΟΛ
in.gr

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων


Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές μετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, διεκδικώντας καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων, ύστερα από την αποκάλυψη αρκετών σκανδάλων για διακίνηση και κατάχρηση προσωπικών στοιχείων και τη θέσπιση νομοσχεδίου που επιτρέπει την ηλεκτρονική κατασκοπεία κατά τη διεξαγωγή ορισμένων ερευνών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, και 20.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις συλλόγων, συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων.

«Πρέπει να πούμε ένα σαφές όχι στη μανία της παρακολούθησης από την κυβέρνηση, πρέπει να πούμε όχι ύστερα από δύο εβδομάδες, στις βουλευτικές εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Κλόντια Ροθ του κόμματος των Πρασίνων.

Ο επικεφαλής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν Τίλο Βάιχερτ είπε ότι «η παρακολούθηση και η λογοκρισία» απειλούν σήμερα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και την ελευθερία της έκφρασης.

«Με ορισμένα προσωπικά δεδομένα, οι εταιρίες μπορούν να καταστήσουν τους ανθρώπους πειθήνια όργανα, χωρίς αυτοί καν να το αντιληφθούν», κατήγγειλε.

«Μόνο προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούν: υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούνται, που υφίστανται διακρίσεις» από τους οποίους αφαιρούν την ελευθερία, είπε.

Ύστερα από σειρά σκανδάλων για διακίνηση εμπιστευτικών προσωπικών δεδομένων (τραπεζικών στοιχείων, διευθύνσεων, συνηθειών κ.ά.) η γερμανική κυβέρνηση ενίσχυσε με νομοθετικά μέτρα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο αντιτρομοκρατικός νόμος που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση CDU-SPD και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2008 επιτρέπει παρακολουθήσεις και «έρευνες μέσω διαδικτύου» από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες.

in.gr

Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν με 60 νεκρούς



Περίπου 50 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των στρατιωτικών δυνάμεων μετά από ενέδρα Ταλιμπάν που κόστισε τη ζωή σε 10 στρατιώτες στο δυτικό Αφγανιστάν το Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο αμερικανικός στρατός, αντάρτες είχαν στήσει ενέδρα με βόμβες σε φάλαγγα αυτοκινήτων του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στην επαρχία Φάραχ, οι οποίοι επιτέθηκαν έπειτα με όπλα και χειροβομβίδες. Στην ενέδρα έχασαν τη ζωή τους 10 στρατιώτες, επτά Αγφανοί και τρεις Αμερικανοί.

Σε αντίποινα, οι συμμαχικές δυνάμεις προχώρησαν σε τετράωρη επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκαν 50 αντάρτες. Μέρος της επιχείρησης ήταν και αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, μία γυναίκα και μία έφηβη.

in.gr

Απελευθερώνεται τη Δευτέρα ο Ιρακινός που πέταξε τα παπούτσια του στον Μπους



Σε θριαμβευτική υποδοχή ελπίζει ο Μουντάζερ Αλ-Ζαΐντι, ο Ιρακινός δημοσιογράφος που είχε ρίξει τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους το 2008, δημιουργώντας «σχολή».

Η αρχική ποινή τριών ετών για επίθεση σε αρχηγό ξένου κράτους μειώθηκε αρκετά, και η απελευθέρωσή του αναμένεται τη Δευτέρα. Ο δικηγόρος του δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες για το πότε θα βγει από τη φυλακή.

Η οικογένεια του Αλ-Ζαΐντι ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας εξαιτίας κακομεταχείρισης από τις ιρακινές Αρχές.

Το στιγμιότυπο με τον Αλ-Ζαΐντι να εκσφενδονίζει τα παπούτσια του στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Δεκέμβριο του 2008 στη Βαγδάτη είχε κάνει το γύρο του κόσμου, κάνοντάς τον διάσημο. Την τύχη του προέδρου Μπους είχαν αργότερα και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Σουηδία αλλά και ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Οι αντιδράσεις για τον κάποτε άσημο ρεπόρτερ είναι τουλάχιστον συγκινητικές: Εκτός από τις δηλώσεις συμπαράστασης αρκετών αρχηγών κρατών, το κανάλι στο οποίο εργαζόταν του αγόρασε σπίτι, ενώ αρκετοί Αραβες της ευρύτερης περιοχής του έχουν προσφέρει τις κόρες τους για γάμο.

in.gr

Πενηντάχρονος εξωθούσε στην επαιτία παιδιά και ασθενείς


Πενηντάχρονος άνδρας συνελήφθη κατηγορούμενος ότι υποχρέωνε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα 12χρονο παιδί, να ζητιανεύουν και να του δίνουν το μεγαλύτερο μέρος από τις εισπράξεις τους.

Ο βουλγαρικής καταγωγής κατηγορούμενος και οι έξι ομοεθνείς του επαίτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα.

Στο αυτοκίνητο του 50χρονου, με το οποίο μετέφερε τους επαίτες, βρέθηκαν διάφορα τεχνητά μέλη (χέρια, πόδια) τα οποία κατακρατούσε από τους ανθρώπους που εκμεταλλευόταν και τους τα έδινε αφού συμπλήρωναν το «ωράριο»

in.gr

Στέγη εγκαταλειμμένου κτιρίου κατέρρευσε στην Πλατεία Αμερικής

Κατέρρευσε ξαφνικά, γύρω στις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου, στέγη εγκαταλειμμένου κτιρίου στην οδό Κύπρου 39, στην πλατεία Αμερικής.

Εγκλωβισμένοι ευτυχώς δεν βρέθηκαν από τους 18 πυροσέστες και τον εκπαιδευμένο σκύλο που ερεύνησαν το χώρο.

in.gr

Ακυρώνεται η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης


Στα τέλη Σεπτεβρίου αναμένεται η τυπική ακύρωση της κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, ενώ παραμένει άγνωστο το μέλλον για ένα από τα μεγαλύτερηα έργα στην πόλη.

Στα τέλη Ιουλίου έγινε η καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης από την ανάδοχο κοινοπραξία και από τα τραπεζικά ιδρύματα που θα χρηματοδοτούσαν το έργο, ύψους 472 εκατ. ευρώ περίπου.

Έτσι, η κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός» έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, και ζητεί από το Δημόσιο αποζημίωση 130 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του ορισμού διαιτητών που θα μεσολαβήσουν μεταξύ της κοινοπραξίας και του Δημοσίου για το ύψος της αποζημίωσης.

Η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2006. Στη συνέχεια, έγιναν προσφυγές στα δικαστήρια από πολίτες, με αποτέλεσμα να «μπλοκαριστεί» το έργο μέχρι να υπάρξει απόφαση του ΣτΕ.

Αργότερα, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προέκρινε διαφορετική (και πιο ακριβή, σύμφωνα με την κοινοπραξία) μέθοδο κατασκευής του έργου) και η κοινοπραξία μαζί με τις τράπεζες κατήγγειλαν τη σύμβαση.

in.gr

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ο πρωθυπουργός, 10.000 «οφ σορ», 500 δισ. ευρώ ετησίως, και άλλα...

«Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τον πόλεμο με την φοροδιαφυγή»! Το είπε (και το δήλωσε) ο πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου:

* Οι εμπλεκόμενοι στις περίπου 10.000 (!) «οφ σορ» εταιρείες, που διακινούν πάνω από 500 δισ. ευρώ (!) ετησίως από τα νησιά Καϊμάν στις Μπαχάμες και τούμπαλιν, ήρθε η ώρα να τρέμουν. Ακόμα κι αν δεν μπορέσει να τους «βουτήξει» ο ίδιος ο Καραμανλής, θα το αναθέσει σε κανέναν εξωκοινοβουλευτικό, που δεν χαμπαριάζει από καπιταλιστική «νομιμότητα» κι άλλα τέτοια «ηθικά». Π.χ., στον κ. Βουλγαράκη...
* Τεταρταίος πυρετός πρέπει να έχει πιάσει και τους περίπου 6.000 πλουτοκράτες που χρωστούν το 85% (δηλαδή τα 15 από τα 18 δισ. ευρώ) των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών προς τις Εφορίες και των οποίων τα ονόματα (και οι διευθύνσεις) είναι πασίγνωστα στις κρατικές υπηρεσίες. Την επομένη των εκλογών ο κ. Καραμανλής θα αναλάβει - προσωπικώς - την είσπραξη...
* Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται και εκείνη η κλίκα των Ελλήνων ολιγαρχών που διατηρούν το ποσό των 16 δισ. ευρώ (!) σε καταθέσεις και ρέπος σε τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό έλειπε. Να δίνει ο Καραμανλής 28 δισ. στις «καλές», τις «δικές μας» τις τράπεζες, κι αυτοί να τα πηγαίνουν έξω...

Το παραμύθι της «πάταξης» της φοροδιαφυγής θα κρατήσει μέχρι τις 4 Οκτώβρη. Αλλά το χειρότερο είναι ότι - από την επομένη - το σενάριο που περιγράφουν θα εφαρμοστεί κιόλας. Με τον γνωστό τρόπο: Με αυξήσεις έμμεσων φόρων κατά των λαϊκών στρωμάτων, με φοροεπιδρομή κατά μισθωτών και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών υπέρ βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αλλωστε όπως έλεγε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος «σε αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι σίγουρο, εκτός από το θάνατο και τους φόρους». Με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα, όλων των γενεών των «Καραμανλήδων» και των «Παπανδρέου», το δεύτερο, αφορά τους πολλούς. Αλλά όχι όλους...

Ημερόδρομος
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5251795&publDate=11/9/2009

Ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων


Σέρνονται στα δικαστήρια μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις πριν δύο χρόνια!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται νεαροί μαθητές στα Γιάννενα, σε μια επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί από τους μηχανισμούς της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής η πάλη των μαθητών, συνολικά της νεολαίας, για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στη ζωή.

Τρεις μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών το 2007, σέρνονται στα δικαστήρια. Σαν κοινοί εγκληματίες θα δικαστούν στις 25 του Σεπτέμβρη μετά από δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Εισαγγελία Ιωαννίνων πατώντας σε σχετική μαρτυρία αγανακτισμένου γονέα. Το κατηγορητήριο αφορά στο χρονικό διάστημα από τις 17 του Οκτώβρη έως και τις 5 του Νοέμβρη του 2007 οπότε το σχολείο βρισκόταν σε κατάληψη. Οι μαθητές κατηγορούνται ως υπαίτιοι διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του σχολείου για το διάστημα αυτό. Κατηγορούνται ότι «εισήλθαν παράνομα και παρέμειναν στο χώρο δημόσιας υπηρεσίας» (σ.σ. σχολείο), ότι έκλεισαν την κεντρική είσοδο με λουκέτο «απαγορεύοντας την είσοδο στον διευθυντή, ο οποίος τους ζητούσε επίμονα να αποχωρήσουν, στους καθηγητές και τους μαθητές οι οποίοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους».

Πρόκειται ουσιαστικά για κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν ως ποινικό αδίκημα διάφορες μορφές αγώνα και ως εγκληματίες τους αγωνιστές. Ειδικά μάλιστα επειδή μιλάμε για μαθητές, ο συγκεκριμένος ρόλος της Δικαιοσύνης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος, γίνεται διπλά τρομοκρατικός, αφού προσπαθεί να τσακίσει συνολικά στις νεανικές συνειδήσεις τη δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης για όλα όσα τους ανήκουν.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οδηγούν μαθητές στο σκαμνί ως κατηγορούμενους για να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα ενόψει μάλιστα και της νέας σχολικής περιόδου, ώστε να υποτάξουν τις νεανικές συνειδήσεις στα γρανάζια της κυρίαρχης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, να βάλουν φρένο στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, για ουσιαστική γνώση και μάθηση.

Παρόμοιες ενέργειες τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων σημειώθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια στα Γιάννενα, με πιο πρόσφατες αυτές του Νοέμβρη του 2008 σε βάρος 16 μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ, ενώ εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία τελικά δεν προχώρησε κάτω από τη λαϊκή αγανάκτηση, δόθηκε και το Νοέμβρη του 2007 από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για υποκινούμενες καταλήψεις και ζημιές.

Επιβεβαιώνεται όμως, σήμερα, η ακόμα πιο έντονη προσπάθεια των εκπροσώπων της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής να χτυπηθεί με κάθε τρόπο ο συνεχώς αναπτυσσόμενος και πολύμορφος αγώνας των μαθητών, να «τσακιστεί» το αίτημα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, να εφαρμόζεται ανενόχλητη η αντιεκπαιδευτική τους πολιτική...

www2.rizospastis.gr

Ακόμα πιο κάτω η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη


Απωθητικό το πορτραίτο της Ελλάδας

Χειρότερη είναι πλέον η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), αφού υποχώρησε στην 71η θέση, πίσω από την Αίγυπτο, τη Μποτσουάνα, το Αζερμπαιτζάν και τη Σλοβακία. Πέρσι η Ελλάδα κατείχε την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το 2003 την 35η θέση.

Πάντως, η έκθεση έκρυβε και εκπλήξεις, καθώς η Ελβετία εκθρόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορυφή της κατάταξης, αφού η κρίση επιδείνωσε βασικά οικονομικά μεγέθη της αμερικανικής Οικονομίας.

Εξίσου αρνητικοί και οι υπόλοιποι δείκτες, απόρροια της οικονομίας μας, της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής. Για παράδειγμα:

• Αναφορικά με την κρατική διαφάνεια η χώρα μας καταλαμβάνει χειρότερη θέση ακόμα και από χώρες όπως η Αλβανία, η Τανζανία, η Μαυριτανία, η Τουρκία και η Ουγκάντα.

• Μακροοικονομική σταθερότητα, δηλαδή οι γενικότερες προοπτικές της χώρας: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 103 θέση στις 133 και θα ήταν ακόμα πιο κάτω αν η μελέτη λάμβανε υπόψη τα τελευταία πιο δυσμενή στοιχεία για την ανάπτυξη και κυρίως το έλλειμμα.

• Αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας: Κάκιστες σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, άκαμπτοι μισθοί και επαγγελματική ακινησία. Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 116η θέση. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται Σιγκαπούρη και Σκανδιναβικές χώρες.

• Γραφειοκρατία: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 125η θέση ανάμεσα σε 133, με τη Ρωσία και όλες της χώρες του ανατολικού μπλοκ να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Τέλος, σχετικά καλή θέση έχει η Ελλάδα στις υποδομές (βρίσκεται μέσα στην 50αδα), όπως επίσης στην υγεία και τη βασική εκπαίδευση (41η), ενώ την καλύτερη θέση την έχουμε ως προς τις επιπτώσεις της ελονοσίας, δηλ. δεν επηρεάζει καθόλου την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

skai.gr

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια είναι η Ελλάδα


Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια είναι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, σύφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του δείκτη καταναλωτή για τον μήνα Ιούλιο 2009.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να υποχώρησε στα επίπεδα του 0,7%, παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη που ο μέσος πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 0,2% , τα είδη όμως πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης ακρίβυναν σε σχέση με τον Ιούλιο-08 περίπου 3%.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα τρόφιμα 2,8% , τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Μάλτα και την Κύπρο.

Τα είδη ένδυσης και υπόδησης 2,9 %, πρώτη χώρα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις των μισθών των καταναλωτών το 2009 κινούνται σχεδόν σε μηδενική βάση, μειώνεται ακόμη περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη, με αποτέλεσμα τα παραπάνω είδη ευρείας κατανάλωσης να γίνονται ακριβότερα.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

4,5 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα από τον προϋπολογισμό


Ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για τις ανάγκες των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, όπως ορίστηκε κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου. Παράλληλα, αποφασίστηκε και η αύξηση του χρόνου προβολής των μικρών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Ο χρόνος προβολής των μικρότερων κομμάτων διαμορφώνεται σε ποσοστό 37,5% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και σε 25% για τα μικρότερα κόμματα, ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε διατεθεί το 40% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το υπόλοιπο 20% στα μικρότερα κόμματα.

Ως προς τη χρηματοδότηση των κομμάτων εκ του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 0,13 τοις χιλίοις , μικρότερο από αυτό των περασμένων εθνικών εκλογών, καθώς μεσολάβησαν και οι ευρωεκλογές το 2009. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των προεκλογικών αναγκών των κομμάτων ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται να διεξαχθεί μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και μία στην οποία θα μετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι τελικές αποφάσεις, ως προς τη διαδικασία και τους όρους των δύο αυτών τηλεοπτικών αναμετρήσεων, θα ληφθούν από τα πολιτικά κόμματα.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς ραδιοσταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί κάτι που θα αποφασιστεί από το ίδιο το κόμμα και θα ανακοινωθεί αργότερα.

Σε χρόνο ρεκόρ υπογράφηκαν 39 εγκύκλιοι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ΠροκόπηςΠαυλόπουλος, στοιχείο που φανερώνει πως έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες της προεκλογικής περιόδου, προσθέτοντας πως απαγορεύονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ από την προκήρυξη των εκλογών έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής μετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων Λευτέρης Ζαγορίτης (ΝΔ), Μιλτιάδης Πασχαλίδης (ΠΑΣΟΚ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), ΓιάννηςΘεωνάς (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης (ΛΑ.Ο.Σ), ενώ δεν υπήρχε εκπρόσωπος από τους Οικολόγους-Πράσινους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα μετάσχει και εκπρόσωπος από τους Οικολόγους-Πράσινους.

contra.gr

Συνελήφθη ο Μισούνοφ, πρώην καλαθοσφαιριστής


Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο πρώην μπασκετμπολίστας του Άρη, Μιχάλης Μισούνοφ, με την κατηγορία για κατοχή ενός πιστολιού, ενός περίστροφου, δύο αντιαρματικών εκτοξευτών RPG, πλαστών ταυτοτήτων, πλαστών σφραγίδων καθώς και δικαστικών έγγραφων.
Παράλληλα, η αστυνομία συνέλαβε δύο άντρες και μια κοπέλα, που φέρονται ότι είναι μέλη κυκλώματος που στόχευε στη λήψη δανείων από τράπεζες με πλαστά στοιχεία και έγγραφα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μισούνοφ έχει μπλεξίματα με το νόμο αφού πριν 5 χρόνια συνελήφθη με την κατηγορία για κατασκευή και χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών.

cosmo.gr

Εξιχνιάστηκε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας


Συνελήφθη στο Μοσχάτο ένας 56χρονος και εις βάρος δυο άλλων, ηλικίας 39 και 32 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία, ύστερα από καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, πριν λίγο καιρό έγινε καταγγελία Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τρεις άνδρες οι οποίοι είχαν πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά. Οι φωτογραφίες ήταν αποθηκευμένες σε υπολογιστές στον χώρο εργασίας τους όπου και διεξήχθη έρευνα.

Την Τρίτη (8/9) κατασχέθηκαν οι υπολογιστές από τις αρχές και παράλληλα ελέγχθηκαν τα σπίτια των κατηγορουμένων. Την Τετάρτη οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Στην σωματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον 56χρονο βρέθηκε μια συσκευή αποθήκευσης αρχείων USB η οποία περιείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας ενώ στο σπίτι του κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι και 16 CD με παρόμοιο περιεχόμενο.

Τέλος, από όλες τις έρευνες που έγιναν και στους τρεις κατηγορούμενους, βρέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

cosmo.gr

Παγώνουν και πάλι οι προμήθειες σε ορθοπαιδικό και αναλώσιμο υλικό στα νοσοκομεία


Σταματούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων τον εφοδιασμό νοσηλευτικών ιδρυμάτων με εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικό υλικό από σήμερα, Πέμπτη, και από τις 15 Σεπτεμβρίου με αναλώσιμο (γάντια, γάζες. κλπ.), με αποτέλεσμα σύντομα να ξεκινήσουν να παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις υλικών απαραίτητων για τη διεξαγωγή χειρουργείων και την περίθαλψη ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», αιτία είναι η δυσαρέσκεια των προμηθευτών των νοσοκομείων από τη μη εξόφληση των χρεών που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού επισημαίνουν ότι «... παύουν να προμηθεύουν όλα εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας που, για το έτος 2009, έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τους έξι τελευταίους μήνες, εξελικτικά».

Οπως αναφέρουν, από την απόφαση εξαιρούνται, προς το παρόν, τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Κω, Λάρισας «Κουτλιμπάνειο», το Κρατικό Θεραπευτήριο- Κέντρο Υγείας Λέρου, το «Παπαγεωργίου» και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καλούν τις διοικήσεις των υπολοίπων νοσοκομείων να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους ούτως ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα με ορθοπαιδικό υλικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας Π. Ντεβετζή, ως σήμερα οι περισσότεροι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

«Υπάρχει στάση πληρωμών εδώ και τρία χρόνια. Μόνο 30-40 εταιρείες, σε σύνολο 600 επιχειρήσεων, πληρώθηκαν. Η ιστορία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξελίχθηκε σε “φούσκα”. Παρ΄ ότι υπήρχε πρόταση να καλύψει το Ταμιευτήριο μέρος των χρεών, τελικά ζήτησε από τις εταιρείες να συνάψουν ομολογιακά δάνεια» επισημαίνει.

Και εξηγεί: «Με απλά λόγια, μας ζητήθηκε να εκχωρήσουμε τα απλήρωτα τιμολόγια των νοσοκομείων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αυτό να συνάψει ομολογιακό δάνειο με τις εταιρείες. Το δάνειο θα είχε επιτόκιο 5,6% το οποίο θα επιβάρυνε αποκλειστικά τον προμηθευτή. Η ρύθμιση, αν μας έβρισκε σύμφωνους, θα αφορούσε το 35% του συνόλου των οφειλών».

Newsroom ΔΟΛ

Σε συμφωνία πώλησης του τίτλου του ΕΤ φαίνεται να κατέληξε το ζεύγος Αγγελοπούλου


Σε συμφωνία εξαγοράς του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» από τους Δ.Μπενέκο και Α.Σκαναβή έναντι του ποσού των 1.095.000 ευρώ κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, τρεις μήνες μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», στη συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνονται ο «Ελεύθερος Τύπος», ο «Τύπος της Κυριακής», τα ένθετα και το portal της εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύεται την Πέμπτη στον τύπο, πρόθεση τους ζεύγους Αγγελοπούλου είναι να δώσει τα χρήματα από την εξαγορά στους εργαζομένους, όπως είχε δεσμευτεί.

Ο κ.Μπενέκος διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής στην εφημερίδα «Έθνος» και συνεκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» ως πριν από έναν χρόνο.

Ο κ.Σκαναβής ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της εκδοτικής εταιρείας Πήγασος και οικονομικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Ο κ. Μπενέκος επισήμανε στο «Βήμα» ότι σκοπός της νέας ιδιοκτησίας είναι να απορροφηθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα και το portal, με έμφαση σε όσους δεν έχουν άλλη δουλειά, στα ζευγάρια που εργαζόνταν στην εφημερίδα και σε όσους έχουν μεγάλα οικογενειακά βάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν επίσημα δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλάβουν 50 δημοσιογράφους σε πρώτη φάση, ενώ όπως ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ δεν πρόκειται να δίνουν τις αμοιβές που έδινε η προηγούμενη ιδιοκτησία.

Όπως τόνισε ο κ.Μπενέκος, η επανέκδοση του «Ελεύθερου Τύπου» θα ξεκινήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεδομένου ότι θα αλλάξει κατά πολύ ο σχεδιασμός του.

Newsroom ΔΟΛ
in.gr

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη με απόφασή του ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις που έχει με βάση τρεις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες αφορούν τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, καθώς δεν έχει καταρτίσει και θεσπίσει εντός εύλογης προθεσμίας σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, το οποίο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Επίσης, δεν έχει δημιουργήσει ενιαίο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον κατάλληλες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, το 2003 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία με αντικείμενο την εφαρμογή, από τις ελληνικές αρχές, της κοινοτικής οδηγίας 1999/31. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ότι δεν υφίστανται στην ελληνική επικράτεια κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και ότι η μέθοδος διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης στην Ελλάδα ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Στην προσφυγή της η Επιτροπή υποστήριξε ότι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης δεν πληροί τα κριτήρια της οδηγίας 2006/12, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων, δεν περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες επικίνδυνων αποβλήτων και δεν προσδιορίζονται οι κατάλληλοι χώροι και εγκαταστάσεις διάθεσης αποβλήτων.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι ελληνικές αρχές δεν αμφισβήτησαν ότι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης δεν περιλαμβάνει όλα τα είδη επικίνδυνων αποβλήτων ούτε ότι η απογραφή τους δεν είναι πλήρης. Επιπλέον, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης δεν περιλαμβάνει χάρτες με τους χώρους και τις εγκαταστάσεις διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Ωστόσο, κατά το Δικαστήριο, τα κριτήρια χωροθέτησης των χώρων και των εγκαταστάσεων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων δεν είναι αρκούντως σαφή ώστε η αρμόδια αρχή να διαπιστώσει αν ένας χώρος ή μια εγκατάσταση λειτουργεί εντός του πλαισίου διαχείρισης που προβλέπει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης.

Παράλληλα, η Επιτροπή υποστήριξε ότι η κοινή υπουργική απόφαση 8668 δεν πληροί τις προϋποθέσεις της οδηγίας 2006/12, διότι δεν θέτει τις απαραίτητες βάσεις για τη δημιουργία κατάλληλου και ενιαίου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων ενώ οι ελληνικές αρχές έπρεπε να κατασκευάσουν στο εσωτερικό της χώρας κατάλληλες υποδομές επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων.

Κατά το Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν στήριξε με κατάλληλα επιχειρήματα ότι διαθέτει επαρκή πληροφοριακά στοιχεία για να εφαρμόσει πρόσφορες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί η συγκεκριμένη αιτίαση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή υποστήριξε επίσης ότι η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της «προσωρινής» αποθήκευσης, η οποία, στην πράξη, καθίσταται μόνιμη, λόγω της ανανέωσης των αδειών αποθήκευσης. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι, ελλείψει ενιαίου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης, τα επικίνδυνα απόβλητα συσσωρεύονται στους χώρους παραγωγής, όπου αποθηκεύονται επί μακρόν.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το εθνικό σχέδιο διαχείρισης, 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύονται, εν αναμονή της επεξεργασίας τους, σε χώρους που θεωρούνται, καταρχήν, μολυσμένοι. Κατά το Δικαστήριο όμως, η επί μακρόν συνέχιση μιας τέτοιας κατάστασης συνεπάγεται σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr

Αυξήθηκε η ανεργία


Στο 8,6% ανήλθε η ανεργία τον Ιούνιο έναντι 8,5% τον Μάιο και 7,3% το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, οι νέοι άνεργοι έχουν αυξηθεί από πέρυσι κατά 67.000 άνεργοι, με το πρόβλημα να εξακολουθεί να είναι εντονότερο στις γυναίκες με το ποσοστό να φθάνει στο 12,8%, και στους νέους 15 έως 24ων ετών στο 22,9%.

Την ίδια ώρα, μείωση κατά 15,3% παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Σημαντική μείωση κατά 12,7% κατέγραψε στο ίδιο διάστημα και ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των αυτοκινήτων.

http://www.skai.gr/articles/news/finance

Εκατό δισ. ετησίως για την κλιματική αλλαγή

Σε 100 δισεκατομμύρια ετησίως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ποσό που θα χρειασθούν πιθανώς οι φτωχές χώρες ως το 2020 προκειμένου να πολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 15 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κρατικά κονδύλια.

"Καθώς μας απομένουν λιγότερες από 90 ημέρες ως τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, είναι ανάγκη να σημειώσουμε σοβαρές προόδους σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

"Να γιατί η Επιτροπή βάζει στο τραπέζι την πρώτη σημαντική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου) θα κληθεί να χαράξει την "μετά Κιότο" παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να σταματήσει την παρατηρούμενη αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Το σημαντικότερο κεφάλαιο αφορά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι βιομηχανικές χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ένα δεύτερο κρίσιμο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων αφορά τη βοήθεια που πρέπει να παράσχουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε αυτές να αναπτύξουν οικονομίες που θα περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα αντιμετωπίσει έξοδα της τάξης των 100 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2020 για να μπορέσει να περιορίσει τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσει την ξηρασία, τις ασθένειες και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, φαινόμενα που όπως προβλέπεται θα επιδεινωθούν από τις κλιματικές αλλαγές.

Αυτό είναι και το αντικείμενο της πρότασης που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επιτροπή, η οποία θα διαπραγματευθεί στην Κοπεγχάγη μαζί με τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.skai.gr/articles/news/environment

Αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας στην επιχειρηματικότητα καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα

Εννέα θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, καθώς σε σύνολο 183 οικονομιών η χώρα μας κατατάσσεται στην 109 θέση, πίσω από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και καθιστούν τη χώρα μας «μη-φιλική» προς τις επιχειρήσεις είναι η δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (140η θέση, τελευταία στην ΕΕ), το ασταθές φορολογικό περιβάλλον (76η θέση), η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας (147η θέση), αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την έναρξη μιας επιχείρησης.

Στην έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης, η Ελλάδα είναι στην 50η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.

Στην προστασία των ξένων επενδυτών, η χώρα μας βρίσκεται στην 154η θέση, στο διασυνοριακό εμπόριο στην 65η, στην επιχειρηματική νομοθεσία 80η και στην πτώχευση της επιχείρησης στην 43η, με την παρατήρηση ότι παραμένουν πολύπλοκες οι πτωχευτικές διαδικασίες.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε χαμηλότερες θέσεις από οικονομίες όπως οι ΠΓΔΜ (32η), Βουλγαρία (44η), Ουγγαρία (47η), Τουρκία (74η), Αλβανία (82η), Ρουάντα (67η), Ζάμπια (90η), Γκάνα (92η), Κένυα (95η), Νέα Γουϊνέα (102η), Αίγυπτο (106η) και Αιθιοπία (107η).

Newsroom ΔΟΛ (in.gr)