
Ψήφισμα με θέμα τις πυρκαγιές που το φετινό καλοκαίρι έπληξαν πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ τους και την Ελλάδα, προωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Όλες οι ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά ή ...δεν πέρασαν καθόλου.
Σε πλήρη αντιστροφή των ρόλων οδήγησε η πειθαρχική δίωξη κατά του ανακριτή στην υπόθεση της Siemens κ. Νικ. Ζαγοριανού, ο οποίος από ελεγκτής έως πρότινος ευρίσκεται πλέον στη θέση του ελεγχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που διενήργησε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Παπανικολάου, με αντικείμενο κρίσιμες και ευαίσθητες πτυχές της ανάκρισης για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία, ολοκληρώθηκε με την άσκηση διώξεων σε βάρος του ανακριτή.
Εκτεταμένες καταστροφές σε τάφους στο ελληνικό νεκροταφείο του Βαλουκλή της Κωνσταντινούπολης προκάλεσαν βάνδαλοι στις αρχές του μήνα.
Συγκεκριμένα, το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε από του φύλακες της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το νεκροταφείο, ότι άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 89 τάφους.
Εννέα θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, καθώς σε σύνολο 183 οικονομιών η χώρα μας κατατάσσεται στην 109 θέση, πίσω από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και καθιστούν τη χώρα μας «μη-φιλική» προς τις επιχειρήσεις είναι η δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (140η θέση, τελευταία στην ΕΕ), το ασταθές φορολογικό περιβάλλον (76η θέση), η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας (147η θέση), αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την έναρξη μιας επιχείρησης.
Στην έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης, η Ελλάδα είναι στην 50η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.
Στην προστασία των ξένων επενδυτών, η χώρα μας βρίσκεται στην 154η θέση, στο διασυνοριακό εμπόριο στην 65η, στην επιχειρηματική νομοθεσία 80η και στην πτώχευση της επιχείρησης στην 43η, με την παρατήρηση ότι παραμένουν πολύπλοκες οι πτωχευτικές διαδικασίες.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε χαμηλότερες θέσεις από οικονομίες όπως οι ΠΓΔΜ (32η), Βουλγαρία (44η), Ουγγαρία (47η), Τουρκία (74η), Αλβανία (82η), Ρουάντα (67η), Ζάμπια (90η), Γκάνα (92η), Κένυα (95η), Νέα Γουϊνέα (102η), Αίγυπτο (106η) και Αιθιοπία (107η).
Newsroom ΔΟΛ (in.gr)