Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Μετά τις πυρκαγιές τούς έπνιξε η βροχή


Η νεροποντή ρήμαξε χωριά και υποδομές, αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Εύβοια - η ακτίνα των οποίων κάλυπτε εκατοντάδες χιλιόμετρα, από τη Στενή μέχρι την Κύμη και το Αλιβέρι - οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έστρεφαν το βλέμμα στον ουρανό και η ευχή όλων ήταν να μη βρέξει τόσο που να δημιουργήσει νέες καταστροφές. Ο φόβος τους επαληθεύτηκε χθες με τον πιο τραγικό τρόπο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για δήθεν λύση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις φωτιές και τις καθησυχαστικές κορόνες για την επάρκεια των υποτυπωδών αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν, αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας δέχθηκαν τόνους νερού.

Τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα, η δύναμη της βροχής, σε συνδυασμό με το σαθρό από τις πυρκαγιές έδαφος, δημιούργησαν φονικό συνδυασμό. Αποτέλεσμα της χθεσινής νεροποντής ήταν τεράστιες καταστροφές σε χωριά, δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές, καθώς και ένας νεκρός αστυνομικός, ηλικίας 40 χρόνων, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Οι σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την κεντρική και νότια Εύβοια από προχθές το βράδυ. Ο ποταμός Λήλαντας πλημμύρισε στο Βασιλικό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί παράκτια οικία και να τραυματιστεί ελαφρά μια γυναίκα. Πολλές περιοχές της Ερέτριας και της Αμάρυνθου είναι πλημμυρισμένες, ενώ αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους. Παράλληλα, αποκλείστηκε δρόμος έξω από τη Ν. Αρτάκη που οδηγεί στα χωριά Πούρνο και Μίστρο. Πολλοί ήταν οι οδηγοί, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν με τα οχήματά τους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Ερέτριας.

Πολλά προβλήματα από την ισχυρή βροχή αντιμετώπισε και η περιοχή της Κύμης, καθώς η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα. Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χτες το μεσημέρι οι επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, αλλά και του Λιμενικού, προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν 66χρονο άνδρα, ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από προχθές, όταν μετέβη στην περιοχή της Αργαλαστής για μπάνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στην παραλία Θεοτόκος, θέση Κατηγιώργης, σε μία βραχώδη και δύσβατη περιοχή. Μέχρι χτες το πρωί οι ομάδες διάσωσης δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν το σημείο.

Για τους κινδύνους - που εντάθηκαν μετά τις πυρκαγιές - και τις πολιτικές ευθύνες, είχε μιλήσει έγκαιρα το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια και μετά τις φωτιές του 2007, κλιμάκια του Κόμματος βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές διοργανώνοντας περιοδείες και λαϊκές συσκέψεις, σε πόλεις και χωριά, όπως το Αλιβέρι, το Τραχήλι και οι Παραμερίτες. Τόνισαν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ικανά να προστατέψουν περαιτέρω την περιοχή. Παράλληλα, το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις του στη Βουλή, είχε ζητήσει να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα αναδάσωσης που θα μείωναν ακόμα περισσότερο τους κινδύνους για τους Ευβοιώτες.

Σε πρόσφατη πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτέμβρη στην Κάρυστο, μία περιοχή που «χτυπήθηκε» από τις φετινές πυρκαγιές, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μαρίνος είχε τονίσει πως το ίδιο το λαϊκό κίνημα πρέπει να κινητοποιηθεί, ώστε να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να παρθούν άμεσα μέτρα, τεχνικά έργα για την προστασία των καμένων περιοχών από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες. Τα έργα αυτά, τονίστηκε, πρέπει να είναι σωστά και όχι με ελλείψεις, όπως στις καμένες περιοχές του 2007.

www2.rizospastis.gr

_______


Ένας 42χρονος έχασε τη ζωή του στην Εύβοια, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά σε γέφυρα της επαρχιακής οδού Χαλκίδας-Κύμης, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρήσει στη Χαλκίδα, την Ερέτρια, την Αμαρύνθο και το Βασιλικό.

Όπως τόνισε ο νομάρχης Θανάσης Μπουραντάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην κεντρική αρτηρία προς τη βόρειο Εύβοια, ανάμεσα στο Μαντούδι και στο Προκόπι.

Στην Ερέτρια, καταστράφηκε η γέφυρα του Σαρανταπόταμου, καθώς ο χείμαρρος έχει υπερχειλίσει. Από την υπερχείλιση του Σαρανταπόταμου έχουν πλημμυρίσει σπίτια στο χωριό Καλλιθέα και επιπλέον κινδυνεύουν σπίτια από στη συνοικία «Συνοικισμός» της Αμαρύνθου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και στην περιοχή της Αττικής. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το μεσημέρι στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Κλειστό λόγω των καιρικών φαινομένων και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου