Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Παγώνουν και πάλι οι προμήθειες σε ορθοπαιδικό και αναλώσιμο υλικό στα νοσοκομεία


Σταματούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων τον εφοδιασμό νοσηλευτικών ιδρυμάτων με εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικό υλικό από σήμερα, Πέμπτη, και από τις 15 Σεπτεμβρίου με αναλώσιμο (γάντια, γάζες. κλπ.), με αποτέλεσμα σύντομα να ξεκινήσουν να παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις υλικών απαραίτητων για τη διεξαγωγή χειρουργείων και την περίθαλψη ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», αιτία είναι η δυσαρέσκεια των προμηθευτών των νοσοκομείων από τη μη εξόφληση των χρεών που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού επισημαίνουν ότι «... παύουν να προμηθεύουν όλα εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας που, για το έτος 2009, έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τους έξι τελευταίους μήνες, εξελικτικά».

Οπως αναφέρουν, από την απόφαση εξαιρούνται, προς το παρόν, τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Κω, Λάρισας «Κουτλιμπάνειο», το Κρατικό Θεραπευτήριο- Κέντρο Υγείας Λέρου, το «Παπαγεωργίου» και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καλούν τις διοικήσεις των υπολοίπων νοσοκομείων να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους ούτως ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα με ορθοπαιδικό υλικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας Π. Ντεβετζή, ως σήμερα οι περισσότεροι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

«Υπάρχει στάση πληρωμών εδώ και τρία χρόνια. Μόνο 30-40 εταιρείες, σε σύνολο 600 επιχειρήσεων, πληρώθηκαν. Η ιστορία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξελίχθηκε σε “φούσκα”. Παρ΄ ότι υπήρχε πρόταση να καλύψει το Ταμιευτήριο μέρος των χρεών, τελικά ζήτησε από τις εταιρείες να συνάψουν ομολογιακά δάνεια» επισημαίνει.

Και εξηγεί: «Με απλά λόγια, μας ζητήθηκε να εκχωρήσουμε τα απλήρωτα τιμολόγια των νοσοκομείων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αυτό να συνάψει ομολογιακό δάνειο με τις εταιρείες. Το δάνειο θα είχε επιτόκιο 5,6% το οποίο θα επιβάρυνε αποκλειστικά τον προμηθευτή. Η ρύθμιση, αν μας έβρισκε σύμφωνους, θα αφορούσε το 35% του συνόλου των οφειλών».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου