Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Εκατό δισ. ετησίως για την κλιματική αλλαγή

Σε 100 δισεκατομμύρια ετησίως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ποσό που θα χρειασθούν πιθανώς οι φτωχές χώρες ως το 2020 προκειμένου να πολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 15 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κρατικά κονδύλια.

"Καθώς μας απομένουν λιγότερες από 90 ημέρες ως τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, είναι ανάγκη να σημειώσουμε σοβαρές προόδους σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

"Να γιατί η Επιτροπή βάζει στο τραπέζι την πρώτη σημαντική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου) θα κληθεί να χαράξει την "μετά Κιότο" παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να σταματήσει την παρατηρούμενη αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Το σημαντικότερο κεφάλαιο αφορά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι βιομηχανικές χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ένα δεύτερο κρίσιμο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων αφορά τη βοήθεια που πρέπει να παράσχουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε αυτές να αναπτύξουν οικονομίες που θα περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα αντιμετωπίσει έξοδα της τάξης των 100 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2020 για να μπορέσει να περιορίσει τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσει την ξηρασία, τις ασθένειες και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, φαινόμενα που όπως προβλέπεται θα επιδεινωθούν από τις κλιματικές αλλαγές.

Αυτό είναι και το αντικείμενο της πρότασης που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επιτροπή, η οποία θα διαπραγματευθεί στην Κοπεγχάγη μαζί με τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.skai.gr/articles/news/environment

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου