Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

«Αναξιόπιστες» οι κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία


Τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των κλινικών μελετών και κατ΄ επέκταση την υγεία των ασθενών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν τη Δευτέρα έντεκα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά.


Η εν λόγω κίνηση αποτελεί συνέχεια της εξαγγελίας των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στις έντεκα σημαντικότερες επιστημονικές επιθεωρήσεις του κόσμου ενάντια στην καθοδηγούμενη έρευνα.

Οι The Lancet, New England Journal of Medicine, Journal of the American Medical Association (η επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου) και οκτώ ακόμα περιοδικά, που υπογράφουν την κοινή δήλωση, ανακοίνωσαν παράλληλα ότι δεν θα δημοσιεύουν μελέτες για τις οποίες οι συγγραφείς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν πράγματι ανεξάρτητες και αντικειμενικές.

«Έχουμε όλοι κουραστεί να καθοδηγούμαστε από τη βιομηχανία. Εννέα από τις δέκα μελέτες που υποβάλλονται στο The Lancet έχουν παραποιηθεί τόσο πολύ υπέρ των νέων φαρμάκων, ώστε δεν μπορούμε να τις δημοσιεύσουμε χωρίς αναθεωρήσεις. Συχνά υπάρχουν σφάλματα στο σχεδιασμό (των κλινικών μελετών) ή οι ανεπιθύμητες δράσεις δεν έχουν τονιστεί αρκετά ή τα αποτελέσματα δεν έχουν ερμηνευτεί σωστά. Οι δημοσιεύσεις χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο ως μέσο προώθησης του προϊόντος παρά ως επιστημονικές εκθέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Χόρτον, επιμελητής ύλης της έγκριτης βρετανικής επιθεώρησης The Lancet.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, οι κλινικές μελέτες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας νέων σκευασμάτων είναι συχνά σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πάντα υπέρ της παρασκευάστριας εταιρείας.

«Οι εταιρικοί χορηγοί έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τους όρους συμμετοχής για τις δοκιμές, όροι που δεν είναι πάντα προς όφελος των ακαδημαϊκών ερευνητών, των συμμετεχόντων στη μελέτη ή της προόδου της επιστήμης γενικά. Οι ερευνητές συχνά συμβάλλουν ελάχιστα ή καθόλου στο σχεδιασμό των δοκιμών, δεν έχουν πρόσβαση στα ανεπεξέργαστα δεδομένα και η συμμετοχή τους στην ερμηνεία των δεδομένων είναι περιορισμένη» αναφέρεται στο κείμενο.

Οι συγγραφείς κατηγορούν επίσης τις φαρμακοβιομηχανίες ότι προτιμούν να μη δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών, αν αυτά δεν είναι υπέρ του υπό δοκιμή σκευάσματος.

Τα περιοδικά που υπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση δηλώνουν ότι στο μέλλον θα απαιτούν από τους συγγραφείς των δημοσιεύσεων να δηλώνουν ενυπόγραφα ότι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες και ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τα αποτελέσματά τους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου