Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ακόμα πιο κάτω η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη


Απωθητικό το πορτραίτο της Ελλάδας

Χειρότερη είναι πλέον η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), αφού υποχώρησε στην 71η θέση, πίσω από την Αίγυπτο, τη Μποτσουάνα, το Αζερμπαιτζάν και τη Σλοβακία. Πέρσι η Ελλάδα κατείχε την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το 2003 την 35η θέση.

Πάντως, η έκθεση έκρυβε και εκπλήξεις, καθώς η Ελβετία εκθρόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορυφή της κατάταξης, αφού η κρίση επιδείνωσε βασικά οικονομικά μεγέθη της αμερικανικής Οικονομίας.

Εξίσου αρνητικοί και οι υπόλοιποι δείκτες, απόρροια της οικονομίας μας, της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής. Για παράδειγμα:

• Αναφορικά με την κρατική διαφάνεια η χώρα μας καταλαμβάνει χειρότερη θέση ακόμα και από χώρες όπως η Αλβανία, η Τανζανία, η Μαυριτανία, η Τουρκία και η Ουγκάντα.

• Μακροοικονομική σταθερότητα, δηλαδή οι γενικότερες προοπτικές της χώρας: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 103 θέση στις 133 και θα ήταν ακόμα πιο κάτω αν η μελέτη λάμβανε υπόψη τα τελευταία πιο δυσμενή στοιχεία για την ανάπτυξη και κυρίως το έλλειμμα.

• Αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας: Κάκιστες σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, άκαμπτοι μισθοί και επαγγελματική ακινησία. Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 116η θέση. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται Σιγκαπούρη και Σκανδιναβικές χώρες.

• Γραφειοκρατία: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 125η θέση ανάμεσα σε 133, με τη Ρωσία και όλες της χώρες του ανατολικού μπλοκ να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Τέλος, σχετικά καλή θέση έχει η Ελλάδα στις υποδομές (βρίσκεται μέσα στην 50αδα), όπως επίσης στην υγεία και τη βασική εκπαίδευση (41η), ενώ την καλύτερη θέση την έχουμε ως προς τις επιπτώσεις της ελονοσίας, δηλ. δεν επηρεάζει καθόλου την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου