Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

4,5 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα από τον προϋπολογισμό


Ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για τις ανάγκες των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, όπως ορίστηκε κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου. Παράλληλα, αποφασίστηκε και η αύξηση του χρόνου προβολής των μικρών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Ο χρόνος προβολής των μικρότερων κομμάτων διαμορφώνεται σε ποσοστό 37,5% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και σε 25% για τα μικρότερα κόμματα, ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε διατεθεί το 40% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το υπόλοιπο 20% στα μικρότερα κόμματα.

Ως προς τη χρηματοδότηση των κομμάτων εκ του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 0,13 τοις χιλίοις , μικρότερο από αυτό των περασμένων εθνικών εκλογών, καθώς μεσολάβησαν και οι ευρωεκλογές το 2009. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των προεκλογικών αναγκών των κομμάτων ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται να διεξαχθεί μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και μία στην οποία θα μετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι τελικές αποφάσεις, ως προς τη διαδικασία και τους όρους των δύο αυτών τηλεοπτικών αναμετρήσεων, θα ληφθούν από τα πολιτικά κόμματα.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς ραδιοσταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί κάτι που θα αποφασιστεί από το ίδιο το κόμμα και θα ανακοινωθεί αργότερα.

Σε χρόνο ρεκόρ υπογράφηκαν 39 εγκύκλιοι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ΠροκόπηςΠαυλόπουλος, στοιχείο που φανερώνει πως έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες της προεκλογικής περιόδου, προσθέτοντας πως απαγορεύονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ από την προκήρυξη των εκλογών έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής μετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων Λευτέρης Ζαγορίτης (ΝΔ), Μιλτιάδης Πασχαλίδης (ΠΑΣΟΚ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), ΓιάννηςΘεωνάς (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης (ΛΑ.Ο.Σ), ενώ δεν υπήρχε εκπρόσωπος από τους Οικολόγους-Πράσινους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα μετάσχει και εκπρόσωπος από τους Οικολόγους-Πράσινους.

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου