Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

«Κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να μη μείνουν άνεργοι»


Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να μη χάσουν τη δουλειά τους, όπως υπερωρίες, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, χωρίς μάλιστα να ζητούν επιπλέον αμοιβή για αυτό, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.



«Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις σε βασικά εργασιακά τους δικαιώματα», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Απλήρωτες υπερωρίες, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες είναι μερικές από τις αναρίθμητες θυσίες που κάνουν το 75% των εργαζομένων, με σκοπό να διατηρήσουν τη δουλειά τους, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Άλλωστε, η αβεβαιότητα και η εργασιακή ανασφάλεια δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά των εργασιακών συνθηκών που επηρεάζουν τους Έλληνες εργαζομένους. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας σχετίζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, προσωρινή απασχόληση ή μερική απασχόληση. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ακρίβεια με ένα μισθό που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα της ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι Έλληνες αμείβονται με το 82% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού, αλλά πληρώνουν τα καταναλωτικά αγαθά στο 94%.

Η φορολογία είναι ένα ακόμα βάρος που πλήττει αποκλειστικά και μόνο τους μισθωτούς, ενώ δεν αγγίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο, ώστε το 25% των κερδών που παράγονται στη χώρα μας διαφεύγουν από τη φορολόγηση. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 65 δις ευρώ παραγόμενου πλούτου στην Ελλάδα, ο οποίος δε φορολογείται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της μαύρης οικονομίας στις λίστες του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, η «θέση» της στους καταλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης ανησυχητική. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η πραγματική φορολογία των κερδών στην Ελλάδα (15,9%) είναι το μισό από την αντίστοιχη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (33%).

Ωστόσο, τη στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων διαφεύγουν από τη φορολογία, οι μισθωτοί φορολογούνται με απαρέγκλιτη ακρίβεια. Συγκεκριμένα, η πραγματική φορολογία των μισθωτών στην Ελλάδα είναι 35,5%, σχεδόν όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (36,4%). Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση απειλεί τους εργαζομένους με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αναμένεται το 2010 να υπάρξουν χρεοκοπίες, διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, μαζικές απολύσεις και απειλές μείωσης των μισθών, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα γίνουν όλο και πιο συχνό φαινόμενο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου