Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων


Σέρνονται στα δικαστήρια μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις πριν δύο χρόνια!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται νεαροί μαθητές στα Γιάννενα, σε μια επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί από τους μηχανισμούς της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής η πάλη των μαθητών, συνολικά της νεολαίας, για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στη ζωή.

Τρεις μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών το 2007, σέρνονται στα δικαστήρια. Σαν κοινοί εγκληματίες θα δικαστούν στις 25 του Σεπτέμβρη μετά από δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Εισαγγελία Ιωαννίνων πατώντας σε σχετική μαρτυρία αγανακτισμένου γονέα. Το κατηγορητήριο αφορά στο χρονικό διάστημα από τις 17 του Οκτώβρη έως και τις 5 του Νοέμβρη του 2007 οπότε το σχολείο βρισκόταν σε κατάληψη. Οι μαθητές κατηγορούνται ως υπαίτιοι διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του σχολείου για το διάστημα αυτό. Κατηγορούνται ότι «εισήλθαν παράνομα και παρέμειναν στο χώρο δημόσιας υπηρεσίας» (σ.σ. σχολείο), ότι έκλεισαν την κεντρική είσοδο με λουκέτο «απαγορεύοντας την είσοδο στον διευθυντή, ο οποίος τους ζητούσε επίμονα να αποχωρήσουν, στους καθηγητές και τους μαθητές οι οποίοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους».

Πρόκειται ουσιαστικά για κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν ως ποινικό αδίκημα διάφορες μορφές αγώνα και ως εγκληματίες τους αγωνιστές. Ειδικά μάλιστα επειδή μιλάμε για μαθητές, ο συγκεκριμένος ρόλος της Δικαιοσύνης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος, γίνεται διπλά τρομοκρατικός, αφού προσπαθεί να τσακίσει συνολικά στις νεανικές συνειδήσεις τη δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης για όλα όσα τους ανήκουν.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οδηγούν μαθητές στο σκαμνί ως κατηγορούμενους για να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα ενόψει μάλιστα και της νέας σχολικής περιόδου, ώστε να υποτάξουν τις νεανικές συνειδήσεις στα γρανάζια της κυρίαρχης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, να βάλουν φρένο στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, για ουσιαστική γνώση και μάθηση.

Παρόμοιες ενέργειες τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων σημειώθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια στα Γιάννενα, με πιο πρόσφατες αυτές του Νοέμβρη του 2008 σε βάρος 16 μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ, ενώ εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία τελικά δεν προχώρησε κάτω από τη λαϊκή αγανάκτηση, δόθηκε και το Νοέμβρη του 2007 από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για υποκινούμενες καταλήψεις και ζημιές.

Επιβεβαιώνεται όμως, σήμερα, η ακόμα πιο έντονη προσπάθεια των εκπροσώπων της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής να χτυπηθεί με κάθε τρόπο ο συνεχώς αναπτυσσόμενος και πολύμορφος αγώνας των μαθητών, να «τσακιστεί» το αίτημα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, να εφαρμόζεται ανενόχλητη η αντιεκπαιδευτική τους πολιτική...

www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου